Vanilkový puding, čerstvé marhule a drobenka alias mrvenička, ako základ celého koláča. Príprava pár minút, polhodinka v rúre a koláč je hotový. Najdlhšie trvá asi len to čakanie, kým vychladne.
Cesto:
Puding:
do drobenky:
- čerstvé marhule podľa potreby
- plech na pečenie (30 x 40cm) s vyšším okrajom 4 - 5 cm
Zo všetkých surovín určených na cesto, urobíme rukami v miske sypkú drobenku (mrveničku). Odoberieme z nej 500g, pridáme vanilku a štipku škorice a odložíme bokom. Zvyšnú drobenku vysypeme na plech vyložený papierom na pečenie a rukou alebo opakom lyžice zľahka zarovnáme (neutláčame!). Z mlieka, cukru a Zlatého klasu uvaríme hustý puding, ktorý ešte horúci opatrne rovnomerne nalejeme na drobenku. Na puding naukladáme vykôstkované polovice marhúľ, (ja som dávala reznou stranou hore) a posypeme zvyšnou odloženou drobenkou, do ktorej sme pridali vanilku a škoricu. Koláč upečieme. Ja som piekla asi 30 minút na 180° - riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak. Koláč krájame až po dôkladnom vychladnutí!, pretože puding v koláči musí stuhnúť.
Cesto:
- 600g polohrubá múka
- 250g krupicový cukor (jemný kryštálový)
- 250g rastlinný alebo živočíšny tuk na pečenie (ja som dala Heru maslovú)
- 1 vajce
- 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
- štipka sódy bikarbony
Puding:
- 1,3 litra mlieko
- 3 ks Zlatý klas s prírodnou vanilkou (3 x 40g)
- 6 lyžíc krupicový cukor
do drobenky:
- 1 vanilkový cukor (20g)
- štipka škorice
- čerstvé marhule podľa potreby
- plech na pečenie (30 x 40cm) s vyšším okrajom 4 - 5 cm
Zo všetkých surovín určených na cesto, urobíme rukami v miske sypkú drobenku (mrveničku). Odoberieme z nej 500g, pridáme vanilku a štipku škorice a odložíme bokom. Zvyšnú drobenku vysypeme na plech vyložený papierom na pečenie a rukou alebo opakom lyžice zľahka zarovnáme (neutláčame!). Z mlieka, cukru a Zlatého klasu uvaríme hustý puding, ktorý ešte horúci opatrne rovnomerne nalejeme na drobenku. Na puding naukladáme vykôstkované polovice marhúľ, (ja som dávala reznou stranou hore) a posypeme zvyšnou odloženou drobenkou, do ktorej sme pridali vanilku a škoricu. Koláč upečieme. Ja som piekla asi 30 minút na 180° - riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak. Koláč krájame až po dôkladnom vychladnutí!, pretože puding v koláči musí stuhnúť.
Poznámka: Koláč odporúčam piecť na vyššom plechu, puding pri pečení občas po okrajoch trochu prebubláva, tak aby vám nevytiekol do rúry. A krájať odporúčam naozaj až po úplnom vychladnutí, puding môže z teplého koláča vytekať. Koláč je výborný (po vychladnutí) aj hneď po upečení, ale ešte lepší je na druhý deň, keď sa vrstvy drobenky a pudingu spoja a drobenka trochu odvlhne od pudingu a ovocia. Zlatý klas môžte nahradiť vanilkovým pudingom, len si skontrolujte gramáž a prípadne pridajte trochu kukuričného škrobu, pretože Zlatý klas zvykne mať väčšiu gramáž (40g) ako vanilkový puding (37g), záleží od výrobcu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA