V záhrade už dozrievajú marhule, je načase upiecť nejaký dobrý koláč. Aj keď len taký obyčajný, starosvetský. Len tak z čírej nostalgie, pripomenúť si tie jednoduché chute a vône starých dobrých (bezstarostných) čias. Ako boli prázdniny u starkej, letný tábor, lozenie po stromoch, kúpanie v rybníku, opekanie slaninky, vôňa čerstvo pokoseného sena... a mamin marhuľový koláč! Spomienky na leto ukryté v jednom obyčajnom koláči...
Cesto:
Drobenka:
Z masla, cukru a múky urobíme rukami sypkú drobenku a odložíme si ju bokom. Celé vajcia vyšlaháme s krupicovým cukrom poriadne do peny. Znížime otáčky na šlahači a postupne pridávame, tekuté suroviny - olej, mlieko a rum. A nakoniec sypké - preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, štipkou sódy bikarbony a sypkým vanilkovým pudingom. Všetko spolu ešte krátko prešlaháme a nalejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech (môžete použiť aj papier na pečenie). Naukladáme marhule nakrájané na menšie kúsky, posypeme drobenkou a upečieme. Ja som piekla asi 25 - 30 minút na 180° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).
Poznámka: Tento koláč je dosť vysoký, preto ho zvyknem piecť na veľkom plechu 30 x 40 cm s vyšším okrajom (4 cm). Namiesto vanilkového pudingu, môžete použiť rovnaké množstvo kukuričného škrobu. V pôvodnom recepte od mamky, bol použitý kukuričný škrob (maizena), ale ja dávam radšej vanilkový puding, koláč je potom voňavejší. Ovocie môžete použiť aj iné, podľa sezóny a ročného obdobia. Ak vynecháte drobenku, budete mať takú lepšiu bublaninu :)
No a tie krásne podnosy, ktoré som použila na nafotenie tohto receptu nájdete na biano.sk.
Cesto:
- 3 vajcia
- 300g cukor krupica (jemný kryštálový)
- 250ml mlieko
- 200ml olej
- 2 lyžice rum
- 200g hladká múka
- 200g polohrubá múka
- 1 vanilkový puding (37 - 40g záleží od výrobcu)
- 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
- štipka sódy bikarbony
- čerstvé marhule množstvo podľa potreby
Drobenka:
- 50g maslo
- 1 vanilkový cukor (20g)
- 3 lyžice cukor krupica
- 6 lyžíc kopcom polohrubá múka (podľa potreby aj viac)
Z masla, cukru a múky urobíme rukami sypkú drobenku a odložíme si ju bokom. Celé vajcia vyšlaháme s krupicovým cukrom poriadne do peny. Znížime otáčky na šlahači a postupne pridávame, tekuté suroviny - olej, mlieko a rum. A nakoniec sypké - preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, štipkou sódy bikarbony a sypkým vanilkovým pudingom. Všetko spolu ešte krátko prešlaháme a nalejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech (môžete použiť aj papier na pečenie). Naukladáme marhule nakrájané na menšie kúsky, posypeme drobenkou a upečieme. Ja som piekla asi 25 - 30 minút na 180° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).
Poznámka: Tento koláč je dosť vysoký, preto ho zvyknem piecť na veľkom plechu 30 x 40 cm s vyšším okrajom (4 cm). Namiesto vanilkového pudingu, môžete použiť rovnaké množstvo kukuričného škrobu. V pôvodnom recepte od mamky, bol použitý kukuričný škrob (maizena), ale ja dávam radšej vanilkový puding, koláč je potom voňavejší. Ovocie môžete použiť aj iné, podľa sezóny a ročného obdobia. Ak vynecháte drobenku, budete mať takú lepšiu bublaninu :)
No a tie krásne podnosy, ktoré som použila na nafotenie tohto receptu nájdete na biano.sk.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA