Jednoduché košíčky, v ktorých sa orechová náplň pečie spolu s košíčkom. Žiadne ďalšie plnenie, žiadna ďalšia robota, pri jednom pečení vytiahnete z rúry hotové kúsky, stačí už len trochu nazdobiť a hotovo. Ja ich mám poznačené ako Londýnske košíčky, možno preto že suroviny nápadne pripomínajú slávne a známe Londýnske rezy.
cesto na košíčky:
orechová pena:
- kyslejší džem (marhulový, malinový, ríbezlový)
Suroviny na košíčky zmiesime rukami na krehké cesto a na chvíľu ho dáme zachladiť do chladničky. Bielka vyšlaháme do tuha, zašlaháme cukor a potom už len zľahka, ručne zamiešame na jemno zomleté orechy. Bielkovú penu odložíme do chladničky. Zo zachladeného cesta odoberáme kúsky cesta a naplníme formičky na košíčky. Ja som si to zjednodušila, cesto som vyvaľkala na cca 3mm, okrúhlou formičkou som vykrojila kolieska približne rovnakej veľkosti ako sú formičky, vykrojené cesto som vložila do formičky a už iba prstami jemne pritlačila a upravila. Formičky plníme iba tenkou vrstvou cesta, pretože cesto obsahuje kypriaci prášok a v rúre ešte "podskočí" a tiež aby sa nám ešte vošla náplň, ktorá sa pečie spolu s cestom . Do každého košíčka dáme za lyžičku džemu a lyžicou (môžete aj cukrárskym vreckom) navrstvíme orechovú penu. Nie veľmi kopcom, pena by nám mala vystať na všetky košíčky. Košíčky upečieme. Ja som piekla asi 13 minút na 180°. Čas pečenia záleží aj od veľkosti formičiek, odporúčam riadiť sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak. Ešte teplé košíčky vyklopíme z formičiek a necháme vychladnúť. Ak chcete, môžete ešte ozdobiť čokoládou a kandizovaným ovocím podľa chuti, ale nie je to nutné.
Poznámka: Množstvo košíčkov záleží od veľkosti formičiek, ktoré použijete. Najkrajšie sú z tých starých vrúbkovaných formičiek, ja som kvôli úspore času použila špeciálny plech na košíčky (podobný ako na muffiny), v ktorom sa dá naraz upiecť 20 košíčkov s hladkými kontúrami. Namiesto orechov môžete pridať aj kokos, ale u nás sú najobľúbenejšie orechové.
cesto na košíčky:
- 200g hladká múka
- 50g práškový cukor
- 125g maslo alebo rastlinný tuk (ja som dala Heru maslovú)
- 2 žĺtky
- 1/2 bal kypriaceho prášku do pečiva (6g)
orechová pena:
- 2 bielky
- 100g práškový cukor
- 80g mleté vlašské orechy
- kyslejší džem (marhulový, malinový, ríbezlový)
Suroviny na košíčky zmiesime rukami na krehké cesto a na chvíľu ho dáme zachladiť do chladničky. Bielka vyšlaháme do tuha, zašlaháme cukor a potom už len zľahka, ručne zamiešame na jemno zomleté orechy. Bielkovú penu odložíme do chladničky. Zo zachladeného cesta odoberáme kúsky cesta a naplníme formičky na košíčky. Ja som si to zjednodušila, cesto som vyvaľkala na cca 3mm, okrúhlou formičkou som vykrojila kolieska približne rovnakej veľkosti ako sú formičky, vykrojené cesto som vložila do formičky a už iba prstami jemne pritlačila a upravila. Formičky plníme iba tenkou vrstvou cesta, pretože cesto obsahuje kypriaci prášok a v rúre ešte "podskočí" a tiež aby sa nám ešte vošla náplň, ktorá sa pečie spolu s cestom . Do každého košíčka dáme za lyžičku džemu a lyžicou (môžete aj cukrárskym vreckom) navrstvíme orechovú penu. Nie veľmi kopcom, pena by nám mala vystať na všetky košíčky. Košíčky upečieme. Ja som piekla asi 13 minút na 180°. Čas pečenia záleží aj od veľkosti formičiek, odporúčam riadiť sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak. Ešte teplé košíčky vyklopíme z formičiek a necháme vychladnúť. Ak chcete, môžete ešte ozdobiť čokoládou a kandizovaným ovocím podľa chuti, ale nie je to nutné.
Poznámka: Množstvo košíčkov záleží od veľkosti formičiek, ktoré použijete. Najkrajšie sú z tých starých vrúbkovaných formičiek, ja som kvôli úspore času použila špeciálny plech na košíčky (podobný ako na muffiny), v ktorom sa dá naraz upiecť 20 košíčkov s hladkými kontúrami. Namiesto orechov môžete pridať aj kokos, ale u nás sú najobľúbenejšie orechové.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA