Jablká, orechy a škorica. Jednoduchý jesenný koláč z darov prírody.
na cesto:
- 750 - 800g nastrúhané jablká
na drobenku:
Tuk na pečenie roztopíme a necháme ho trochu povychladnúť. Jablká ošúpeme, nastrúhame a odvážime. Z múky, cukru a tuku na pečenie urobíme rukami jemnú drobenku a odložíme ju bokom. Celé vajcia vyšlaháme s cukrom poriadne do peny, znížime otáčky a postupne zašlaháme roztopený a povychladnutý tuk na pečenie a mlieko. Nakoniec zľahka zamiešame múku zmiešanú s orechmi a kypriacim práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na klasický plech vyložený papierom na pečenie (môžete ho iba vymastiť a vysypať hrubou múkou) a na cesto v tenkej vrstve, pomocou vidličky jemne naukladáme nastrúhané jabĺčka. Jablká nezatláčame do cesta, majú zostať na povrchu. Koláč rovnomerne posypeme drobenkou a upečieme. Ja som piekla asi 25 - 30 minút na 180° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).
Poznámka: Ako odmerku na suroviny som použila hrnček o objeme 250ml.
na cesto:
- 3 vajcia
- 1 a 1/2 hrnčeka cukor krupica (jemný kryštálový)
- 125g roztopený tuk na pečenie (ja som dala Heru maslovú)
- 1 hrnček mlieko
- 1 hrnček mleté vlašské orechy
- 2 hrnčeky polohrubá múka
- 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
- 1/2 lyžičky sóda bikarbona
- štipka škorice (podľa chuti)
- 750 - 800g nastrúhané jablká
na drobenku:
- 50g roztopený tuk (ja som dala Heru maslovú)
- 75g kryštálový cukor (podľa kyslosti jabĺk aj viac)
- 1 vanilkový cukor (20g)
- 100g hrubá múka (podľa potreby aj viac)
Tuk na pečenie roztopíme a necháme ho trochu povychladnúť. Jablká ošúpeme, nastrúhame a odvážime. Z múky, cukru a tuku na pečenie urobíme rukami jemnú drobenku a odložíme ju bokom. Celé vajcia vyšlaháme s cukrom poriadne do peny, znížime otáčky a postupne zašlaháme roztopený a povychladnutý tuk na pečenie a mlieko. Nakoniec zľahka zamiešame múku zmiešanú s orechmi a kypriacim práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na klasický plech vyložený papierom na pečenie (môžete ho iba vymastiť a vysypať hrubou múkou) a na cesto v tenkej vrstve, pomocou vidličky jemne naukladáme nastrúhané jabĺčka. Jablká nezatláčame do cesta, majú zostať na povrchu. Koláč rovnomerne posypeme drobenkou a upečieme. Ja som piekla asi 25 - 30 minút na 180° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).
Poznámka: Ako odmerku na suroviny som použila hrnček o objeme 250ml.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA