Letná zeleninová polievka z toho, čo záhrada dala. Alebo aj návod ako zamaskovať v polievke cuketu :)
Krupicové halušky:
Cuketu očistíme (vydlabeme, ošúpeme), nakrájame na kocky, zalejeme vodou, trochu osolíme a s jedným strúčikom cesnaku uvaríme do mäkka. Po uvarení rozmixujeme ponorným mixérom. Mrkvu a kaleráb očistíme a nastrúhame na hrubšom strúhadle na rezančeky. Cibuľu nakrájame na malé kocky a v druhom hrnci opražíme na oleji do sklovita. Pridáme na drobno nasekaný cesnak a krátko (zopár sekúnd) opražíme, len aby zavoňal. Pridáme polovicu na drobno nakrájanej petržlenovej a ligurčekovej vňate a tiež krátko opražíme, aby zavoňala. Pridáme nastrúhanú mrkvu a kaleráb a chvíľku za stáleho miešania tiež opražíme, kým zelenina nepustí trochu šťavy. Pridáme koreniny (soľ, mleté čierne korenie, rascu, červenú papriku - množstvo podľa chuti), prilejeme trochu vody a zeleninu podusíme do mäkka. Keď je mrkva s kalerábom mäkká, prilejeme rozmixovaný cuketový vývar. Podľa potreby prilejeme ešte vodu, aby polievka nebola príliš hustá. Polievku privedieme do varu a zavaríme do nej krupicové halušky (nie je nutné, polievka je dobrá aj bez nich). Tesne pred dovarením pridáme druhú polovicu petržlenovej a ligurčekovej vňate.
Krupicové halušky: Vajce osolíme, rozšlaháme, pridáme trochu vody a toľko detskej krupice aby nám vzniklo redšie cesto. Necháme 10 - 15 minút odpočívať. Krupica za ten čas nabobtná a cestíčko zhustne. Ak je stále riedke, jednoducho pridajte krupicu. Ak zhustlo priveľmi, pridajte trochu vody. Cez haluškovač zavaríme do vriacej polievky halušky a keď vyplávajú na povrch, povaríme ich do mäkka.
Poznámka: Množstvá surovín sú len orientačné, polievku robievam spravidla "od oka". Moja starká tento typ polievok volala, že to je tzv. polievka "zadarmo". Zadarmo preto, že idete do záhrady, natrháte, vykopete čo sa práve urodilo a uvaríte polievku :)
zdroj: vlastná improvizácia/rodinný recept
- 1 veľká prerastená cuketa
- 1 cibuľa
- 2 - 3 ks mrkva
- 1 mladý kaleráb
- 3 - 4 strúčiky cesnak
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- ligurčeková vňať - 1 vetvička
- olej
- soľ (cca 1 malá lyžička)
- mleté čierne korenie (štipka)
- mletá červená paprika sladká (cca 1 malá lyžička)
- mletá rasca (štipka)
Krupicové halušky:
- 1 vajce
- štipka soli
- detská krupica podľa potreby
- voda podľa potreby
Cuketu očistíme (vydlabeme, ošúpeme), nakrájame na kocky, zalejeme vodou, trochu osolíme a s jedným strúčikom cesnaku uvaríme do mäkka. Po uvarení rozmixujeme ponorným mixérom. Mrkvu a kaleráb očistíme a nastrúhame na hrubšom strúhadle na rezančeky. Cibuľu nakrájame na malé kocky a v druhom hrnci opražíme na oleji do sklovita. Pridáme na drobno nasekaný cesnak a krátko (zopár sekúnd) opražíme, len aby zavoňal. Pridáme polovicu na drobno nakrájanej petržlenovej a ligurčekovej vňate a tiež krátko opražíme, aby zavoňala. Pridáme nastrúhanú mrkvu a kaleráb a chvíľku za stáleho miešania tiež opražíme, kým zelenina nepustí trochu šťavy. Pridáme koreniny (soľ, mleté čierne korenie, rascu, červenú papriku - množstvo podľa chuti), prilejeme trochu vody a zeleninu podusíme do mäkka. Keď je mrkva s kalerábom mäkká, prilejeme rozmixovaný cuketový vývar. Podľa potreby prilejeme ešte vodu, aby polievka nebola príliš hustá. Polievku privedieme do varu a zavaríme do nej krupicové halušky (nie je nutné, polievka je dobrá aj bez nich). Tesne pred dovarením pridáme druhú polovicu petržlenovej a ligurčekovej vňate.
Krupicové halušky: Vajce osolíme, rozšlaháme, pridáme trochu vody a toľko detskej krupice aby nám vzniklo redšie cesto. Necháme 10 - 15 minút odpočívať. Krupica za ten čas nabobtná a cestíčko zhustne. Ak je stále riedke, jednoducho pridajte krupicu. Ak zhustlo priveľmi, pridajte trochu vody. Cez haluškovač zavaríme do vriacej polievky halušky a keď vyplávajú na povrch, povaríme ich do mäkka.
Poznámka: Množstvá surovín sú len orientačné, polievku robievam spravidla "od oka". Moja starká tento typ polievok volala, že to je tzv. polievka "zadarmo". Zadarmo preto, že idete do záhrady, natrháte, vykopete čo sa práve urodilo a uvaríte polievku :)
zdroj: vlastná improvizácia/rodinný recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA