15. 2. 2011

Parené buchty

Ponúkam vám dva rôzne spôsoby prípravy parených buchiet z jedného cesta. Prvé buchty sú urobené v parnom hrnci (vynikajúca vecička) a druhé starodávnym spôsobom, ktorý ma naučila moja babka ...


Cesto:
  • 1 vajce
  • 100ml oleja
  • 500-550ml mlieka
  • 3 polievkové lyžice cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 kg polohrubej múky
  • 42g droždia (1 kocka)

- hustý džem na plnenie
- rozpustené maslo na poliatie buchiet na tanieri
- olej na natieranie buchiet aj nádob
- cukor, kakao, mak alebo orechy na posypanie na tanieri

Cesto som si urobila v domácej pekárni. Ak ho budete robiť ručne, zo 100ml mlieka, lyžičky cukru a droždia si urobte kvások a zamieste si polotuhé ale mäkké cesto. Časť mlieka v recepte môžete pokojne nahradiť vodou. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkám ho na pomúčenej doske na cca 45x45cm, radielkom rozdelím na 6 rovnako širokých pásov a potom každý pás na 6 častí (36 štvorcov). Na každý dám za lyžičku hustého džemu (ja dávam aj koliesko banánu), zabalím do buchtičky, nechám asi 30 min. podkysnúť a potom ich uparím. Na tanieri polejem rozpusteným maslom a posypem kakaom, makom alebo orechami a pocukrujem.

Prvý spôsob naparovania: Do parného hrnca dám vodu (postupujte podľa návodu k vášmu hrncu). Dve naparovacie misky poriadne ponatieram olejom (steny aj dierkované dno), do každej nádoby dám max. 7 buchiet tak aby sa navzájom nedotýkali, a každú zvlášť dobre ponatieram zo všetkých strán, aj zvrchu, olejom, aby sa neprilepili k sebe. Postavím obidve misky na seba a parím 18-20min. Mám parný hrniec Tefal, s inými hrncami nemám skúsenosti.

Druhý spôsob naparovania: Je trochu netradičný, mám ho od mojej babky, ktorá takto buchty parila (varila, dusila?) celý život. Takže buchty naukladám do vymastenej hlbokej teflonovej panvice, tak aby sa navzájom nedotýkali, každú zvlásť dobre pomastím aj zvrchu, podlejem asi 100ml vody, prikryjem pokrievkou tak, aby neunikalo veľa pary a dám na sporák poriadne rozovrieť, potom stíšim plyn (nie celkom) a parím cca 10 min. Všetka voda by mala vyvrieť a buchty by mali byť odspodu trochu pripečené (křupavé) Ak sa vám pripečú viac, nevadí. Treba si to otestovať na svojom sporáku, ja mám plynový a celkom dobre sa mi to robí. Babka ich robievala v takom nízkom hrnci na starom sporáku v ktorom sa kúrilo drevom. Častokrát kombinujem obidva spôsoby parenia, časť buchiet dám robiť do parného hrnca a zvyšok urobím na panvici.
Z cesta urobíte 36 buchiet. Ak si myslíte že je to veľa, môžete si urobiť polovičnú dávku z 500g múky. Vajíčko dajte celé a množstvo mlieka si primerane upravte.
zdroj: náš rodinný recept

1 komentár:

  1. dycha to na mne necim co uz davno minulo, ale tyto jidla delam a mam je rada

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk