Táto odroda muškátovej tekvice je u nás na "dolniakoch" známa skôr ako tekvica na pečenie. Má hrubú oranžovú dužinu a tvrdú striebristú sivo-zelenú šupku. Mne osobne chuťou trochu pripomína tekvicu hokkaido. Ak ju zoberiete zo záhrady až po prvých mrazoch, bude mať ešte výraznejšiu chuť. Táto tekvica sa dá uskladniť celú zimu a v suchej pivnici alebo komore vydrží až do jari. Najčastejšie ju pečiem aj so šupkou len tak na sucho, bez soli a bez tuku (soľ a maslo až po upečení na tanieri) ... alebo z nej robím rôzne polievky, napríklad táto je úplne jednoduchá a pomerne aj rýchla ...
- 1 - 2 lyžice oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 veľká mrkva
- kúsok čerstvého zázvoru (cca 1 x 1cm)
- soľ
- mleté biele korenie
- cca 1/2 z veľkej muškátovej tekvice
- voda alebo zeleninový vývar podľa potreby
Množstvá surovín sú len orientačné, ja túto polievku robím "od oka". Tekvicu si očistím (ošúpem a vydlabem) a nakrájam na kocky (pozor na ruky, tekvica je dosť tvrdá). Mrkvu nastrúham na slzičkovom strúhadle, očistený zázvor nastrúham na jemno a cesnak prelisujem. Na oleji orestujem najskôr nastrúhanú mrkvu, osolím, okorením čerstvo namletým bielym korením, pridám prelisovaný cesnak a krátko ho osmahnem (len aby zavoňal), potom pridám zázvor a nakoniec nakrájanú dužinu z tekvice. Podlejem vodou (alebo zeleninovým vývarom) tak, aby bola tekvica zakrytá a uvarím do mäkka (vody nedávajte veľa, aby ste nemali polievku riedku). Nakoniec polievku rozmixujem ponorným mixérom úplne na hladko. Polievka by mala byť trochu hustejšia a krémová. Ak ju máte veľmi hustú, jednoducho dolejte vodu alebo vývar a krátko povarte. Ak ste to prehnali s vodou a polievka je riedka, nepomôže nič iné, len zátrepka z hladkej múky (zásmažku nedávam). Podávame napríklad s cesnakovými krutónmi alebo len tak s čerstvým chlebíkom.
zdroj: všeobecne známy recept + moje úpravy
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA