24. 11. 2011

Kysnuté buchty s tvarohom alebo džemom

Toto kysnuté cesto mám veľmi rada, pretože sa s ním dobre pracuje a buchty sú chutné a mäkké aj na druhý deň. Jediná nevýhoda tohto receptu je, že sa zle prepočítava na polovicu a z kilogramu múky narobíte koláče pre celú ulicu :) ...


Cesto:
  • 300ml oleja
  • 3 vajcia
  • 500ml mlieka
  • 3 lyžice cukru
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • štipka soli
  • 1kg polohrubej múky,
  • 1 kocka droždia 42g
Tvarohová plnka :
  • 500g klasický hrudkovitý tvaroh
  • 2 vajcia
  • cukor podľa chuti
- lekvár alebo džem

Ja si cesto robievam v domácej pekárni, takže najskôr dám všetko tekuté, potom sypké a navrch droždie. Ak máte veľké vajíčka, možno budete musieť prisypať trochu múky. Mlieko dávam bežne napoly s vodou, alebo dávam rastlinné mlieko. Ak budete robiť cesto ručne, urobte si najskôr kvások zo 100ml vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia a vypracujte si vláčne nelepivé cesto. Cesto nechám dobre vykysnúť a potom preložím na pomúčenú dosku. Rozvaľkám a radielkom nakrájam na približne rovnaké štvorce (mne dnes vyšlo až 47 ks). Na každý položím kôpku tvarohovej plnky alebo džemu a urobím si z nich buchtičky (všetky štyri protiľahlé rohy spojím dokopy a prstami postláčam tak, aby plnka nevytiekla a položím spojom dole na dosku). Buchty ukladám na plech a každú dobre ponatieram olejom zo všetkých strán mašlovačkou, aby sa nezlepili k sebe. Ja mám plech 30x40cm a zmestí sa mi tam 35 buchiet (7 radov po 5 ks). Zvyšné buchty upečiem v malom pekáčiku. Buchty ponatieram olejom aj zvrchu, nechám ich ešte na plechu asi 30min podkysnúť a potom ich upečiem. Ja som piekla na 200° asi 25 min. (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).
My máme radi v buchtách veľa náplne, takže buchty, na ktoré nezvýši tvaroh naplním hustejším džemom (u nás je najobľúbenejší dulový džem alebo slivkový lekvár). Toho cesta je naozaj veľa a vzhľadom na nepárny počet vajec sa zle rozpočítava polovičná dávka. Celkom dobre sa dá rozdeliť na tretiny, ale zase z 300g múky tých buchiet veľa neurobíte :) Takže, keď chcem robiť polovičnú dávku, dám na 500g múky jedno vajíčko a jeden žĺtok a ostatné suroviny rozpočítam napoly. Na zahustenie riedkeho tvarohu môžete použiť túto výbornú vychytávku z iného môjho receptu.
zdroj: náš rodinný recept + moje úpravy


2 komentáre:

  1. Janka,aj keď sa chodím pokochať na Tvoju stránku,a vždy nepíšem:-) dnes to zhrniem..si fantastická kuchárka,cukrárka,Pekárska a nepochybne dobre ziena,lebo v Tvojich receptoch vždy cítiť stipku lásky,ktorú zabudas v recepte uviesť:-)))zajtra budú buchty podľa Teba.Pozdravujem a prajem všetko dobré👌Elba

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uf, ani neviem čo odpísať... ťažko sa hľadajú slová na takýto krásny komentár. Práve kvôli takýmto nádherným a zriedkavým komentárom, som to tu ešte stále nezabalila... Z celého srdca ĎAKUJEM!

      Odstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk