Veľmi zaujímavý starodávny recept z mojej zbierky, vhodný najmä pre milovníkov maku :)
- 210g hrubej múky
- 100g masla
- 75g práškového cukru
- 70g mletého maku
- štipka soli
- 1 malé vajce
Všetky suroviny rýchlo zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce musia byť úplne studené z chladničky). Cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a urobím si valček, nakrájam ho na rovnaké kúsky a z každého rukami vytvarujem rožtek. Toto cesto nedávam zachladiť, pretože potom sa rozsýpa pod rukami (hrubá múka a mak robia svoje). S cestom sa trochu horšie pracuje, ak by ste ho mali naozaj veľmi mäkké, skúste ho predsa len dať na chvíľku zachladiť. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Nedávajte ich veľmi na husto, pri pečení ešte trochu narastú. Ja mám plech 40 x 30cm a nikdy nedávam piecť viac ako 20 rožtekov (5 radov po 4 ks ). Piekla som na 200° asi 9 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rožteky by aj po upečení mali zostať bledé. Tesne po upečení sú veľmi krehké, preto ich nechám na plechu trochu povychladnúť a potom ich (ešte horúce) obalujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom. Z tohto množstva cesta som urobila cca 30 rožtekov (ak budete robiť menšie dá sa aj viac).
zdroj: rodinný recept
zdroj: rodinný recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA