Klasika medzi jablkovými koláčmi... takto ho robím ja...
Cesto:
Náplň:
Cesto:
- 175 - 200ml mlieka
- 50 ml oleja
- 2 žltky alebo 1 vajce
- 350g polohrubej múky
- štipka soli
- 1 lyžica práškového cukru kopcom
- 15g čerstvého droždia (1/3 kocky)
Náplň:
- 1 kg očistených nastrúhaných jabĺk
- 1 vanilkový puding (37g)
- cukor podľa chuti
Drobenka:
- 100g hrubej múky
- 50g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor 20g
- 50g masla
- štipka škorice
Zamiesim si cesto, ja som ho dala urobiť do domácej pekárne. Ak budete robiť ručne, urobte si kvások zo 100ml mlieka, lyžičky cukru a droždia. Mlieko pridávajte postupne, až kým nevznikne vláčne a nelepivé cesto. Jablká nastrúham, poprášim pudingom a premiešam, aby sa jablká rovnomerne obalili pudingovým práškom. Cesto po vykysnutí rozvaľkám a dám na pomastený plech. Do jabĺk primiešam cukor a uložím ich na cesto, posypem drobenkou, nechám ešte 30 minút podkysnúť a upečiem. Ja som piekla na 180°asi 25 min. Každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou.
Vanilkový puding môžete vynechať a dať len nastrúhané jablká. Ja puding dávam, pretože koláč potom pekne drží tvar a lepšie sa krája. Niekedy dávam aj čokoládový puding namiesto vanilkového - dcéra to má rada. Drobenku môžete urobiť aj z polohrubej múky. Koláč na foto je s drobenkou z hnedého trstinového cukru.
zdroj: rodinný recept + moje úpravy
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA