Manžel mi priniesol od svojej kolegyne za igelitku krásnych žltých čerešní ... priznám sa, že takúto "exotiku" som už dávno nevidela ani nejedla ... naposledy v detstve a to je teda už pekných pár rokov dozadu :) ... od samej "radosti" som ani nevedela čo s nimi ... upiecť koláč, zavariť ich alebo radšej džem? .. tak som urobila všetko, z každého trochu ... a z posledných vykôstkovaných čerešní (čo zostali na dne misky) som urobila túto jednoduchú a rýchlu bublaninu ...
- 4 vajcia
- 1 hrnček (250ml) jemný kryštálový cukor (krupica)
- 150ml olej
- 100ml mlieko alebo voda
- 2 hrnčeky (500ml) polohrubá múka
- 1 prášok do pečiva (12g)
- čerešne (žltých bolo málo, tak som k nim ešte natrhala obyčajné červené čerešne)
- odmerka na tekutiny (môžete použiť aj šálku o objeme 250ml)
- plech na pečenie 28x39cm vysoký 4cm
Celé vajcia vyšlahám s cukrom do peny. Postupne zašlahám olej, mlieko (alebo vodu) a nakoniec múku s práškom do pečiva. Cesto vylejem na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech (môžete dať aj papier na pečenie) a naukladám vykôstkované čerešne. Ak sa bojíte, že ovocie klesne na dno, môžete ho jemne obaliť v múke (ja som neobaľovala). Piekla som na 180°asi 30 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).
Poznámka: Ovocie môžete dať aj iné, podľa sezóny a zásob v komore a chladničke. Ak nemôžete (alebo z nejakého dôvodu nechcete) mlieko, môžete ho nahradiť vodou alebo rastlinným mliekom. Bublanina na foto je s vodou.
P.S. ... Už presne viem, aký strom nám chýba v našej záhrade, žltá čerešňa! :))
zdroj: starý zošit s receptami + moje úpravy
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA