12. 9. 2012

Slivkový lekvár

Vždy keď je dobrá úroda sliviek varievajú moji rodičia slivkový lekvár vonku na dvore, v medenom kotli. Posledné dva roky bolo sliviek ledva na koláč, ale tento rok bola taká veľká úroda, že lekvár sme varili hneď tri krát. S týmto lekvárom sa výborne plnia buchty a rohlíčky, pretože pri pečení nevyteká a bonus navyše, je úplne bez cukru :)



  • zrelé sladké slivky
- medený kotol, kotlina na drevo, "veslo" - varecha s dlhou rúčkou v tvare L na miešanie,
- drevo na kúrenie

Zrelé (sladké a mäkké) slivky umyjeme a vykôstkujeme. Potom ich pomelieme na mäsovom mlynčeku a dáme do medeného kotla (my máme 50l). Pod kotlom zakúrime drevom a slivkovú masu trpezlivo miešame a varíme niekoľko hodín (obvykle 5 - 6 hodín aj viac), kým sa jej objem nezredukuje minimálne na polovicu. Ku koncu varenia, keď je lekvár už dosť hustý, treba dávať pozor aby neprihorel. Túto záverečnú fázu miešania odporúčam prenechať mužským členom rodiny :). Hotový lekvár by mal byť čierny, hustý a sladký ako med . Horúci lekvár lyžicou rozdelíme do čistých a suchých pohárov a rýchlo ho zaviečkujeme. My ho dávame ešte (naukladaný na plechu) do horúcej rúry, ktorú ale hneď vypneme (niečo ako obdoba suchého dunstu, keď sa zavarániny balia do deky). 
Poznámka: Aj keď sa podľa môjho popisu môže zdať, že varenie slivkového lekváru je primitívne jednoduché, zdanie klame. Na varenie lekváru touto starou metódou potrebujete najmenej 2 osoby (najlepšie aj viac), pretože kým jeden mieša lekvár, ten druhý musí prikladať drevo pod kotol. A potom sa samozrejme vystriedajú, pretože niekoľkohodinové miešanie lekváru je fyzicky dosť náročné :). Najdôležitejším členom "lekvárového tímu" je podľa mňa kurič (u nás je to môj ocino). Dobrý lekvár závisí od toho, ako "kurič" kúri pod kotlom, preto odporúčam niekoho, kto má skúsenosti s kúrením s drevom v kotline. Pretože ak "kurič" kúri málo a lekvár vrie iba pomaličky, budete ho variť 2 dni a keď kúri príliš, lekvár vám vykypí a prihorí a garantujem vám, že ten smrad  (a čistenie kotla a kotliny) si zapamätáte na dlho :))). Pôvodne som chcela urobiť viac foto, ale hlavný kurič (môj ocino) sa vyhováral, že je zadymený a špinavý od dreva a hlavná kuchárka (moja mamina) zase zahlásila, že ona sa fotiť nebude, lebo má starú zásteru. Veď si predsa nedá novú zásteru na varenie slivkového lekváru, ktorý fŕka na všetky strany ... logické, no nie? :)) A zvyšok fotiek, ktoré som stihla urobiť sú zahmlené, zrejme kvôli pare z kotla, takže vám musí stačiť môj opis a foto hotového lekváru :))
zdroj: rodinný recept


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk