31. 8. 2013

Lečo bez oleja alebo paprika v rajčinovej šťave

Jednoduchý variabilný polotovar na zimu, ako ho robím ja...


  • zelená paprika
  • rajčiny
  • soľ
- poháre na zaváranie, viečka, miska o objeme cca 5 litrov

Lečo: 1 miska nakrájanej papriky, 1/2 misky nakrájaných rajčín,1 lyžička soli zarovno

Paprika v rajčinovej šťave: 1 miska nakrájanej papriky, 1 miska nakrájaných rajčín, 1 lyžička soli kopcom

Už pred rokmi som si zvykla robiť lečo bez oleja a bez cibule a postupne som si pôvodný recept na lečo upravila na variabilný polotovar. Množstvá surovín neuvádzam úplne presne, pretože závisia od účelu na ktorý chcete tento polotovar použiť a tiež od toho, či máte radi lečo viac paprikové alebo rajčinové. Suroviny meriam na objem misky, nie na váhu. Pomer surovín si môžete samozrejme upraviť podľa svojej chute, ja robím takto: 
- keď chcem lečo, dám na jednu misku nakrájanej papriky, 1/2 misky rajčín
- keď chcem polotovar pod mäso tak dám na jednu misku papriky jednu misku rajčín

Postup: Rajčiny nakrájam na osminky a papriku na pásiky. Do hrnca so silným dnom dám asi 1/3 z celkového množstva nakrájaných rajčín, osolím a krátko povarím, aby pustili šťavu. Potom pridám papriku a chvíľu povarím, aby paprika trochu zmäkla (nevarte zbytočne dlho, ešte sa to bude sterilizovať). Potom pridám zvyšné rajčiny a tiež chvíľu povarím, kým zmäknú. Horúce lečo (alebo polotovar pod mäso) naložím malou naberačkou do čistých a suchých pohárov (300ml), zaviečkujem a sterilizujem cca 15 - 20 min. na cca 90°.

Poznámka: Keď robím polotovar pod mäso, kde je viac rajčín, zvyknem poháre najskôr naplniť do 3/4 hustejším obsahom (paprikou) a potom na koniec podolievam do všetkých pohárov zvyšnú šťavu, ktorá zostala na dne hrnca. Inak by sa vám mohlo stať, že prvé poháre budú viac paprikové a posledné budete mať už len rajčinovú šťavu.
V zime keď chcem robiť lečo, jednoducho orestujem na oleji (alebo masti) cibuľu do sklovita, pridám klobásu (nie je nutné), orestujem ju, potom pridám zavarené lečo, prevarím, pridám rozhabarkované vajíčka a za stáleho miešania povarím, kým vajcia nestuhnú. Papriku v rajčinovej šťave zase používam pod rôzne druhy mäsa na šťave, perkelty, guláše a podobne.
zdroj: vlastný recept

5 komentárov:

  1. Ahoj! Mne sa paci prave tento recept a aj ho idem spravit. Dakujem a dam vediet.Silvia

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento víkend chcem ísť konečne na zavarane leco po domácky. Dávate všetci aj cibulu tak, ako tu: http://www.foodfest.sk/zavarane-leco/
    Či predsa aj cibuľku?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahojte, moje lečo, presne podľa receptu sa už sterilizuje...veľmi som zvedavá aké bude. Aj mne 2-3x vyšumelo, alebo svkasilo /?/ Minulý rok som u sestry robila, že sme vrstvovali paprika, paradajka, bez ničoho len natlačiť a dať na 20 min sterilizovať a bolo dobre. Tak tento recept je niečo podobné...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Rada som si prečítala Tvoj recept.Veľmi podobne robím aj ja.Je to vlastne polotovar paradajkovo-paprikový, ktorý je vhodný na veľa spôsobov.Ty si ich podrobne skomentovala, lečo je len jeden z nich.Cibuľu nedávať, jednak jej je celý rok dostatok, ľahko sa uskladňuje, nie vždy je vhodné aby tam bola zasterilizovaná. Overené, jednoduché a veľmi variabilné pri použití podľa vlasnej fantázie.

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk