Ďalší z jednoduchých letných receptov, na ktorý mám nostalgické spomienky z detstva. Restovaná paprika sa u nás robila počas celého leta až do jesene. Bolo to obľúbené jedlo hlavne počas žatvy, keď nebol čas variť zložité a časovo náročné jedlá, pretože všetko čo malo ruky a nohy bolo počas žatvy na poli od skorého rána až do neskorého večera. Ku všeobecnej obľube tohto rýchleho jedla určite prispelo aj to, že na dedine bolo prakticky všetko počas celého leta vždy doma, paprika v záhrade a vajíčka v komore.
potrebujeme:
- zelená paprika
- masť (olej)
- soľ
- vajíčka
Neuvádzam presné množstvá surovín, ale platí že na jednu veľkú zelenú papriku počítame jedno vajíčko. Postup je úplne jednoduchý. Papriku umyjem, rozkrojím, očistím a nakrájam na prúžky. Ak máte radi pikantné môžete pridať aj jednu štipľavú papriku. Na panvici, alebo v hrnci rozpálim masť (olej) a vhodím nakrájanú papriku, posolím a za stáleho miešania restujem papriku až kým nepustí trochu šťavy. Potom znížim plameň, papriku prikryjem a restujem ďalej (bez podlievania!) až kým paprika nezmäkne (skúšam vidličkou). Nezabúdajte občas premiešať, aby vám paprika neprihorela. Do mäkkej papriky rozbijem vajíčka a miešam, kým vajíčka nestuhnú. Hotovo. Podávame s čerstvým chlebom alebo pečivom. Ja zvyknem ešte urobiť k tejto restovanej paprike jednoduchý rajčinovo-cibuľový šalát.
aj my robievame tento recept, mnam :)
OdpovedaťOdstrániť