Varená kukurica - pochúťka neskorého leta. Toto ani nie je recept v pravom zmysle slova, skôr moja nostalgická spomienka na detstvo. Leto, prázdniny a varená kukurica - túto kombináciu mám už navždy zapísanú v mojich spomienkach...
potrebujeme:
- mladá kukurica
- voda na varenie
- soľ
Kukurica sa u nás vždy varila v obrovskom 20 a viac litrovom hrnci, niekoľkokrát počas prázdnin, či už doma, striedavo u jednej a u druhej starkej (to je po našom babka), kým bola kukurica ešte "jedlá" (mäkká). V posledných rokoch varíme cukrovú kukuricu, ale pred takými 40-timi rokmi sme si veru s odrodou kukurice hlavu vôbec nelámali. Aká bola zasadená na "funduši a v humne" (rozumej v záhrade :), takú sme natrhali a uvarili. No a nemôžem sa zbaviť pocitu, že bola chuťovo oveľa lepšia ako tá cukrová, ktorá sa v súčasnosti všade preferuje. Ale možno je to iba môj subjektívny pocit, že vtedy bola ešte aj tá kukurica lepšia ako teraz :)
Dosť bolo rečí, ideme si uvariť kukuricu. Kukuricu očistíme od šúpolia a od "vláskov". Šúpolie nevyhadzujeme, ešte ho budeme potrebovať. Ja sa snažím šúpolie zvliecť z kukurice tak, aby sa nerozpadlo (a zostalo pekne spolu), keďže sa bude variť spolu s kukuricou, nech potom nepláva po celom hrnci. Vezmeme dostatočne veľký hrniec, na dno naukladáme polovicu šúpolia, uložíme kukuricu, aby sa jej tam vošlo čo najviac a na vrch dáme znovu zvyšok šúpolia. Hrniec postavíme na sporák a kukuricu zalejeme vodou, aby bola ponorená. Necháme poriadne zovrieť, a varíme až kým kukurica nie je mäkká (skúšam vidličkou). Čas varenie si musí každý odsledovať sám, záleží nielen od odrody kukurice ale aj od jej zrelosti (tvrdosti). Uvarenú kukuricu vyberieme, necháme trochu povychladnúť, dobre posolíme a ešte teplú zjeme. Niekto si ju ešte polieva roztopeným maslom, počula som už aj o kukurici posypanej mletým makom (to sa u nás nikdy nerobilo) a napríklad manžel každé leto spomína, že ako dieťa (keď bol v pionierskom tábore v Maďarsku) jedol kukuricu posypanú cukrom :) Každému, ako chutí...
Dosť bolo rečí, ideme si uvariť kukuricu. Kukuricu očistíme od šúpolia a od "vláskov". Šúpolie nevyhadzujeme, ešte ho budeme potrebovať. Ja sa snažím šúpolie zvliecť z kukurice tak, aby sa nerozpadlo (a zostalo pekne spolu), keďže sa bude variť spolu s kukuricou, nech potom nepláva po celom hrnci. Vezmeme dostatočne veľký hrniec, na dno naukladáme polovicu šúpolia, uložíme kukuricu, aby sa jej tam vošlo čo najviac a na vrch dáme znovu zvyšok šúpolia. Hrniec postavíme na sporák a kukuricu zalejeme vodou, aby bola ponorená. Necháme poriadne zovrieť, a varíme až kým kukurica nie je mäkká (skúšam vidličkou). Čas varenie si musí každý odsledovať sám, záleží nielen od odrody kukurice ale aj od jej zrelosti (tvrdosti). Uvarenú kukuricu vyberieme, necháme trochu povychladnúť, dobre posolíme a ešte teplú zjeme. Niekto si ju ešte polieva roztopeným maslom, počula som už aj o kukurici posypanej mletým makom (to sa u nás nikdy nerobilo) a napríklad manžel každé leto spomína, že ako dieťa (keď bol v pionierskom tábore v Maďarsku) jedol kukuricu posypanú cukrom :) Každému, ako chutí...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA