21. 12. 2013

Šošovicová vianočná polievka

U nás sa nikdy na Štedrý deň nevarila ani kapustová, ani rybacia polievka, ale táto pôstna verzia mliečnej šošovicovej polievky... Celé roky, keď som čítala v časopisoch a kuchárskych knihách recepty na vianočné polievky, tak som sa čudovala, prečo tam nie je medzi nimi aj táto naša vianočná :) Ako som neskôr zistila, táto netradičná vianočná polievka je rozšírená hlavne v dedinách na juhozápadnom Slovensku a korene tohto zvyku, vraj siahajú do maďarskej kuchyne, čo znie celkom logicky...


  • 1 šálka (250ml) šošovice
  • 1 - 2 bobkové listy podľa veľkosti
  • soľ, voda podľa potreby
  • 1 liter plnotučné mlieko
  • 250 - 500ml smotana (10% na varenie alebo 30-40% na šlahanie - podľa vášho uváženia)
- 2 lyžice hladkej múky a olej podľa potreby na zásmažku
- cukor a ocot na dochutenie na tanieri

Postup je úplne jednoduchý. Šošovicu preberiem (odstránim nečistoty), zalejem vodou a nechám 2 hodiny napučať. Potom vodu zlejem, nalejem čistú vodu (aby bola šošovica ponorená), osolím, pridám bobkový list a uvarím do mäkka. Keď je šošovica mäkká, prilejem polovicu mlieka (druhú polovicu si odložím do zásmažky), smotanu a nechám zovrieť. Z múky a oleja urobím svetlú zápražku, zalejem ju studeným mliekom, (dobre rozmiešam, aby v nej neboli hrčky) a vlejem do vriacej  polievky. U nás v rodine bolo zvykom, že každý si horúcu polievku na tanieri dochutil už sám. Zvyčajne sa dávala do taniera lyžica cukru a asi 1/4 - 1/2 lyžice octu, podľa chuti. Ja to robím tak, že polievku osladím v hrnci a na tanieri si každý pridá do horúcej polievky už iba ocot. Polievka by mala byť príjemnú sladkokyslú chuť.

Poznámka: Množstvo aj druh smotany si môžete dať podľa svojho vlastného uváženia. Polievka na foto je uvarená z bezlaktózového mlieka a 10% smotany na varenie, tiež bez laktózy.
V tlakovom hrnci varím šošovicu 10 minút od natlakovania, na tlaku č. 1. Zatvorený hrniec nechám samovoľne odtlakovať, až potom otvorím a polievku dokončím. 

1 komentár:

  1. Aj u nas na stedry vecer mavame tuto polievku.A som velmi rada,lebo mi chuti ovela viac nez kapustnica alebo rybacia polievka:) A na foto vyzera presne tak ako mamina :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk