2. 2. 2014

Starkine fašiangové ruže

Fašiangové ruže... sú to vlastne obyčajné fánky (krapne, božie milosti). Fašiangové obradné pečivo, ktoré sa robilo iba raz do roka.


  • 1 liter hladkej múky (asi 600g)
  • 8 žĺtkov
  • 8 lyžíc bieleho vína
  • 8 lyžíc kyslej smotany kopcom (asi 200g)
  • štipka soli
  • 2 - 3 lyžice práškového cukru
- bielko z vajca na zlepovanie vykrojených koliesok
- olej/masť na vyprážanie
- džem a práškový cukor na posypanie
- 3 okrúhle vykrajovačky, každá inej veľkosti (ja som mala 5, 4 a 3cm) a radielko

Nečudujte sa tým divným mierkam v recepte, je to autentický recept po starkej :) Tie gramy som odvážila a dopísala tam ja, pre lepšiu predstavu. Zo všetkých surovín zamiesim  pomerne tuhé, ale mäkké a nelepivé cesto, približne ako na rezance. Treba ho vymiesiť naozaj poriadne a hlavne dosť dlho, až kým cesto nie je hladké, lesklé a nelepivé (je to celkom fuška :). Zamiesené cesto prikryjem utierkou (alebo miskou) a nechám ho na pomúčenej doske aspoň hodinku odpočívať. Potom cesto rozdelím na polovicu a  každú rozvaľkám na pomúčenej doske dosť na tenko, asi ako na rezance (starká by povedala, na steblo). Povykrajujem rovnaký počet koliesok z každej veľkosti (mne vyšlo asi 50 koliesok z každej veľkosti) a poskladám z nich ruže. Do najväčšieho kolieska urobím radielkom po obvode 6 zárezov , do stredného a najmenšieho kolieska stačia štyri zárezy do kríža. Kolieska naukladám na seba, aby sa zárezy podľa možnosti neprekrývali. Natieram rozšlahaným bielkom, aby sa prilepili k sebe, a keď sú všetky tri uložené na sebe, stred stlačím prstom a urobím priehlbinku, aby sa pri smažení urobila jamka na džem a tiež aby sa lupene roztvorili. Môžete si pomôcť aj opakom varešky, alebo niečím podobným (viď foto pod receptom). Takto si pripravím všetky ruže a vyprážam ich vo vyššej vrstve oleja (ako šišky) z obidvoch strán. Ak ste cesto poriadne vypracovali, ruže by sa vám mali v oleji pekne nafúknuť. Hotové pocukrujem a do stredu dám kúsok džemu.
Poznámka: Vyzerá to zložito, ale vôbec nie je. Sú to len tri kolieska cesta, nakrojené po obvode, položené na seba a v strede stlačené, čím vlastne vznikne pri vyprážaní ruža (viď foto). Z tohto množstva surovín som urobila asi 50 ruží, ak sa vám to zdá veľa, môžete si suroviny prepočítať na polovicu. Do cesta nejde žiadny kypriaci prášok, ani sóda bikarbona, napriek tomu sa v oleji pekne zväčšia a napuchnú, preto je dôležité cesto poriadne dlho vypracovať, aby bolo hladké, lesklé a pružné.
zdroj: starý rodinný recept
Poznámka: Pri surfovaní na internete som natrafila na ďalšie dva veľmi pekné recepty  na fánky - ruže/kvety, napr. TU alebo tiež TU, recepty sú trochu iné ako tento môj, ak chcete vyskúšajte... 


 ***


***


***


10 komentárov:

  1. Nádherné. Toto som ešte nikde nevidela. Pokúsim sa to niekedy urobiť, ked nás bude doma veľa. Ste šikovnica. Chváli a uklaadám do K.K.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň, akurát som sa chystala, robiť fašiangové fánky a nevedela som sa rozhodnúť aké, našťastie som natrafila na tento recept, takže už sa nemusím rozhodovať 100% urobím tieto ružičky, ďakujem za recept.
    Katka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pekný komentár pani Katka, tak nech sa Vám ružičky vydaria a nech vám chutia :)

      Odstrániť
    2. Dobrý večer ! Práve pozerám recepty na fašiangové fánky, urobím tie Vaše ružičky, sú nádherné a istotne budú aj vynikajúce. Ďakujem za šikovný recept

      Odstrániť
    3. A ja zase ďakujem za pekný komentár :)

      Odstrániť
    4. Dlho sledujem Váš blog, patrí medzi moje obľúbené,považujem ho za najlepší na svete. Ďakujem za úžasné recepty.

      Odstrániť
    5. Milý anonymný návštevník, neviem čím som si takú pochvalu zaslúžila, ale ĎAKUJEM.

      Odstrániť
  3. Prave som ich dokoncila,su vyborne,asi bude este jedna davka.

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk