11. 8. 2014

Polievka zo žltej cukety s rozmarínom

Ak už neviete čo uvariť z cukety, môžete vyskúšať napríklad túto polievku...


  • 1 veľká cibuľa
  • olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • väčšia vetvička čerstvého rozmarínu
  • 1 veľká prerastená žltá cuketa
  • 1 menšia cuketa aj so šupkou
  • 200 - 250 ml smotana na varenie (10%)
  • voda alebo zeleninový vývar na podliatie
  • soľ
  • štipka bieleho mletého korenia

Veľkú žltú cuketu ošúpem, vydlabem stred a nakrájam na kocky. Malú cuketu nakrájam aj so šupkou. Môžete ich aj nastrúhať, rýchlejšie sa uvaria. Na oleji orestujem veľkú cibuľu do sklovita, pridám na drobno nakrájaný cesnak a krátko ho osmahnem, len aby zavoňal. Pridám nakrájanú (nastrúhanú) cuketu, soľ, štipku mletého bieleho korenia a vetvičku rozmarínu. Podlejem vodou alebo vývarom a uvarím do mäkka. Vody/vývaru dajte radšej menej, aby ste v závere nemali polievku riedku. Keď je cuketa mäkká, vyberiem vetvičku rozmarínu a polievku rozmixujem ponorným mixérom na jemno. Pridám smotanu, prípadne dochutím (dosolím, okorením a skontrolujem hustotu. Ak je polievka príliš hustá, prilejem podľa potreby trochu vody alebo zeleninového vývaru a ešte krátko prevarím. Ak ste to neprehnali s vodou (vývarom) polievka by mala byť jemne krémová aj bez zahusťovania. Na tanieri si každý pridá do polievky na drobno nakrájanú mozzarellu a posype nastrúhaným parmezánom (nie je nutné, syry môžete vynechať).

Poznámka: Polievku môžete urobiť aj zo zelenej cukety, bude tiež výborná, ale bude mať trochu inú farbu a tiež chuť (žltá cuketa chutí trochu inak, ako zelená). Ak nemám domáci zeleninový vývar (čo je často), ja osobne podlievam polievky radšej čistou vodou, ako kupovanými instantnými vývarmi. Vy samozrejme môžete dať aj kupovaný zeleninový vývar, ak ste na to vo svojej kuchyni zvyknutí. Ja som dala do polievky 10% smotanu na varenie (bez laktózy), ale vy si pokojne dajte normálnu klasickú smotanu, ak vám to nerobí problémy.

zdroj: inšpirácia z www.pattietierney.blogspot.com (prevzaté z Bon Apetit) + moje úpravy
Nápad pridať do cuketovej polievky mozzarellu nie je môj, recepty na cuketovú polievku s mozzarellou si môžete pozrieť napr. TU alebo TU alebo aj TU.
Ďalšie pekné recepty na cuketovú polievku s rozmarínom zase nájdete napríklad TU alebo TU alebo TU alebo TU alebo TU alebo TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk