10. 1. 2016

Orechové hríbiky s karamelovou plnkou

Toto je vianočná cukrovinka môjho detstva. Každé Vianoce doma u mojich rodičov sa mi nostalgicky spájajú s týmito hríbikmi. Recept na cesto je veľmi starý (ešte po starkej), moja mamina si k nemu pred rokmi vymyslela karamelovú plnku zo sladeného kondenzovaného mlieka (ktorá bola v tých časoch veľkým hitom) a zlepovaním košíčkov a orieškov dokopy, vyrábala každé Vianoce (na veľkú radosť všetkých detí v rodine) tieto hríbiky. Tento recept venujem špeciálne mojej mamine.



Cesto:
  • 300g hladká múka
  • 300g hrubá múka
  • 200g práškový cukor
  • 300g masla
  • 200g vlašské orechy
  • 1 vajce
  • 1/2 kypriaceho prášku do pečiva (6g)
  • trochu kakaa na prifarbenie (nemusí byť)

Krém:
  • 1 Salko uvarené (sladené kondenzované mlieko)
  • 250g maslo

- formičky na košíčky a oriešky
- čokoláda na namáčanie kočíškov

Cesto: Všetky suroviny zmiesim rukami v miske. Cesto sa trochu horšie zmiesuje, treba trpezlivo miesiť, kým sa cesto nespojí. Do menšej misky si nasypem trochu polohrubej múky a formičky jemne vymastím olejom (je to trochu piplačka). Z cesta odoberám malé kúsky, ktoré z jednej strany zľahka ponorím do múky v mištičke a prstami ich povtláčam do formičiek na košíčky a oriešky. Dávam len tenkú vrstvu cesta, košíčky aj oriešky sa pri pečení ešte trochu zdvihnú, musí na nich aj po upečení zostať jamka na krém. Naplnené košíčky alebo oriešky (vždy iba jeden druh) kladiem na plech a keď je plný upečiem ich. Piekla som na 180° asi 8 - 12 minút podľa veľkosti, väčšie košíčky dlhšie, menšie oriešky pečiem kratšie. Riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak. Upečené košíčky (alebo oriešky) nechám na plechu trochu povychladnúť a vyklopím ich. Vychladnuté oriešky naplním krémom a dám ich do chladničky stuhnúť. Košíčky (klobúčiky hríbikov) zatiaľ ponamáčam do roztopenej čokolády a nechám čokoládu dobre zatuhnúť. Potom do košíčkov (klobúčikov) dám trochu krému a do každého zapichnem zlepený oriešok ako nožičku hríba. Hotové hríbiky naukladám na plech a dám do chladničky stuhnúť, po zachladení sa s nimi lepšie manipuluje.
Krém: Deň vopred uvarím sladené kondenzované mlieko na karamel. Zatvorené mlieko v plechovke dám do hrnca, zalejem vodou aby bolo ponorené, nechám zovrieť a varím na slabom plameni 2 hodiny. Uvarené mlieko nechám vychladnúť vo vode v ktorej sa varilo, potom ho vyberiem a dám do chladničky. Na druhý deň vyšlahám maslo a po častiach doňho zašlahám skaramelizované mlieko. Hotový krém dám zachladiť do chladničky (nemusíte, ale lepšie sa s ním potom pracuje) a naplním najskôr oriešky a potom aj košíčky.
Poznámka: Z tejto dávky cesta urobíte dosť veľa hríbikov, ak vám stačí menej kusov môžete si recept prepočítať na polovičnú dávku.
zdroj: starý rodinný recept

2 komentáre:

  1. Ja odpadnem. Toto je bombovy recept. ze vraj z tvojho detstva....uzasny...tak toto rozhodne na dalsie Vianoce peciem. Janka dakujem, ze si sa s tymto skvostom podelila. Vsetko dobre ti zelam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ĎAKUJEM za krásny komentár Adrianka, vyskúšaj... budem len rada :) Aj ja tebe všetko dobré želám!

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk