Bábovka z jedného vajíčka so zaujímavou a netradičnou surovinou, majonézou. Podobné recepty na sladké koláče s použitím majonézy nájdete hlavne na českých alebo zahraničných stránkach. História týchto receptov siaha niekde do minulého storočia, keď v povojnovom období bol nedostatok surovín a vynaliezavé gazdinky začali do cesta na koláče, ako náhradu za vajcia a tuk pridávať hotovú majonézu, ktorá vlastne tiež obsahuje vajíčka a tuk. Majonézu môžete použiť aj do receptov na kysnuté koláče, recept nájdete TU.
Do jednej misky navážime 20g kukuričného škrobu, polovicu (6g) kypriaceho prášku do pečiva a 175g polohrubej múky. Do druhej misky navážime 75g na jemno zomletých vlašských orechov, 20g kukuričného škrobu, polovicu (6g) kypriaceho prášku do pečiva a 100g polohrubej múky. Vajce vyšlaháme s cukrom do hustej peny, potom zašlaháme majolku a pridáme mlieko a nastrúhanú citrónovú kôru. Tekutú zmes rozdelíme do dvoch misiek, na dve rovnaké polovice. Do jednej polovice zašlaháme múku zmiešanú s kukuričným škrobom a do druhej polovice zašlaháme orechovú zmes. Bábovkovú formu vymažeme nahrubo maslom a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou (ako ste zvyknutí). Do formy nalejeme najskôr svetlé a potom orechové cesto. Môžete jemne, krúživým pohybom po obvode formy zmiešať. Ak si nepotrpíte na výrazné mramorovanie nemusíte, ja som tentokrát tiež nemiešala. Bábovku upečieme. Ja som piekla 50 minút na 160°. Riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak.
zdroj: starý zošiť s receptami
- 1 vajce
- 250g práškový cukor
- 250ml mlieko
- 250ml majonéza (ja som dala Majolenku Light od Hellmanns)
- 40g kukuričný škrob (alebo vanilkový puding)
- 275g polohrubá múka
- 75 g mleté vlašské orechy
- 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
- 1 lyžička citrónová kôra
Do jednej misky navážime 20g kukuričného škrobu, polovicu (6g) kypriaceho prášku do pečiva a 175g polohrubej múky. Do druhej misky navážime 75g na jemno zomletých vlašských orechov, 20g kukuričného škrobu, polovicu (6g) kypriaceho prášku do pečiva a 100g polohrubej múky. Vajce vyšlaháme s cukrom do hustej peny, potom zašlaháme majolku a pridáme mlieko a nastrúhanú citrónovú kôru. Tekutú zmes rozdelíme do dvoch misiek, na dve rovnaké polovice. Do jednej polovice zašlaháme múku zmiešanú s kukuričným škrobom a do druhej polovice zašlaháme orechovú zmes. Bábovkovú formu vymažeme nahrubo maslom a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou (ako ste zvyknutí). Do formy nalejeme najskôr svetlé a potom orechové cesto. Môžete jemne, krúživým pohybom po obvode formy zmiešať. Ak si nepotrpíte na výrazné mramorovanie nemusíte, ja som tentokrát tiež nemiešala. Bábovku upečieme. Ja som piekla 50 minút na 160°. Riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak.
zdroj: starý zošiť s receptami
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA