7. 11. 2016

Kysnuté tvarohové koláče (s majonézou)

Kysnuté cesto s majonézou nie je v našich končinách veľmi známe. Recepty nájdete skôr na českých alebo iných zahraničných stránkach o varení. Vždy, keď mi zostane v chladničke otvorená majonéza tak si na ne spomeniem. Z receptov, ktoré som doteraz vyskúšala, mali u nás doma najväčší úspech bábovky a koláče z kysnutého cesta. Recept na bábovku nájdete TU.


cesto:
  • 750g polohrubá múka
  • 250ml majonéza (ja som dala Majolenku od Hellmanns)
  • asi 300 - 350ml mlieko podľa potreby
  • 1 kocka droždie (42g)
  • 4 lyžice krupicový cukor (jemný kryštálový)
  • štipka soli
tvarohová plnka:
  • 500g tvaroh hrudkovitý
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • práškový cukor podľa chuti
  • hrozienka na ozdobu
na natieranie pred pečením:
  • 1 vajce 
na natieranie po upečení:
  • asi 30g rozpustené maslo
  • lyžica rumu

Zo všetkých surovín (určených na cesto) som zamiesila klasické kysnuté cesto. Ja som cesto dala urobiť do domácej pekárne, ale môžete aj ručne. Ak budete robiť ručne urobte si kvások so 100ml vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia a zamieste si mäkké cesto, ktoré nechajte dobre vykysnúť. Kým som čakala na cesto, pripravila som si tvarohovú plnku. Vykysnuté cesto som na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkala na hrúbku približne 3/4 - 1 cm a kovovou formičkou som navykrajovala kruhy s priemerom 8cm. Vykrojené koláče som naukladala na plech vyložený papierom na pečenie a nechala asi 15 - 20 minút podkysnúť (záleží od teploty v miestnosti). Koláče nedávajte veľmi nahusto, aby si pri pečení zachovali pekný tvar. Mne vyšli 3 plechy po 9 koláčov, plus ešte 5 koláčov sa pieklo na menšom plechu. Do každého koláča som dnom menšieho pohára vytlačila jamku (priehlbinku), do ktorej som dala tvarohovú plnku. Do stredu tvarohovej plnky som položila hrozienko, okraje koláčov som potrela rozšlahaným vajíčkom a nechala na plechu znovu 15 - 20 minút podkysnúť. Piekla som asi 15 minút na 180° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Ešte horúce koláče som potrela rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a po vychladnutí jemne pocukrovala.
Poznámka: Z tohto množstva cesta mi vyšlo 32 koláčov, záleží ako nahrubo vyvaľkáte cesto. Mlieko pridávajte do cesta postupne, každá múka saje tekutiny inak. Pri ručnom spracovaní cesta je spravidla treba pridať do cesta trochu viac tekutiny, ako keď sa cesto robí v domácej pekárni. Hrozienok môžete dať aj viac, prípadne ich môžete rovno zamiešať do tvarohovej plnky. Ak budete cesto miesiť ručne použite práškový cukor, ja som cesto robila v domácej pekárni a tam stačí aj krupicový, resp. kryštálový.
zdroj: starý zošit s receptami (recept mám poznačený pod názvom Tlačené úsporné koláče)


4 komentáre:

  1. Krásna stránka,veľmi pekne odprezentovane recepty a tiež fotografie😉 Rada prídem nahliadnuť,je to pohladenie gurmenskej duse .Elba

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Z celého srdca ďakujem za milý a krásny komentár. Potešil a zahrial pri srdci o to viac, že všetko na stránke (blogu) si robím sama a zadarmo vo svojom voľnom čase.

      Odstrániť
  2. Máte ich veľmi pekné ja keď ich robím ,tak sa mi tá plnka pri pečení zdvihne a výsledok nie je taký ako by som očakávala. Ale chuťovo sú OK.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milá Janka, po 5rokoch sa opäť ozývam, chválim už n😘Elba ielen Vašu stránku, ale už aj koláčiky,ktoré som napiekla presne podľa Vás.Fantasticke, neprekonateľné , jedinečné chutné koláciky, 👌ktoré zmizli ako víchor 😀vďaka, vďaka Elba

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk