Ďalšia variácia (jedna z mnohých) na legendárne jablkové pité.
Cesto:
Jablková náplň:
V miske rukami zmiesim všetky suroviny na cesto. Cesto sa trochu horšie zmiesuje, ak sa vám nedá zmiesiť, môžete ešte pridať trochu vína. Zamiesené cesto dám na chvíľku zachladiť, stačí kým pripravím jablkovú náplň. Jablká očistím a nastrúham na slzičkovom strúhadle, šťavu nevytláčam ani nevylievam. Nastrúhané jablká zmiešam s pudingovým práškom, cukrom a štipkou škorice. Zachladené cesto preložím na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelím na dve rovnaké polovice. Jednu polovicu cesta rozvaľkám na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesiem na vymastený plech tak, aby cesto bolo po okrajoch plechu trochu zdvihnuté dohora. Na cesto naložím jablkovú náplň a opakom lyžice alebo stierkou uhladím. Vyvaľkám druhé cesto, pomocou valčeka prenesiem a položím na jablká. Prečnievajúce cesto na krajoch odkrojím. Vrch koláča popichám vidličkou a upečiem. Ja som piekla asi 30 minút na 180° (každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou). Krájam až po úplnom vychladnutí a na tanieri jemne pocukrujem. Na druhý deň je hádam ešte lepší, ako tesne po upečení.
Poznámka: Ak máte kyslé jablká, môžete pridať do náplne viac cukru. Tento koláč pečiem na menšom plechu, rozmer 25 x 35 cm výška 5cm.
zdroj: rodinný recept
- 500g polohrubá múka
- 100g práškový cukor
- 250 g maslo
- 2 vajcia
- 2 - 3 lyžice biele víno
- 1 kypriaci prášok do pečiva (12g)
Jablková náplň:
- 1 - 1,2 kg očistené nastrúhané jablká
- 1 vanilkový puding (37g)
- 100g kryštáľový cukor (alebo podľa chuti)
- štipka škorice
V miske rukami zmiesim všetky suroviny na cesto. Cesto sa trochu horšie zmiesuje, ak sa vám nedá zmiesiť, môžete ešte pridať trochu vína. Zamiesené cesto dám na chvíľku zachladiť, stačí kým pripravím jablkovú náplň. Jablká očistím a nastrúham na slzičkovom strúhadle, šťavu nevytláčam ani nevylievam. Nastrúhané jablká zmiešam s pudingovým práškom, cukrom a štipkou škorice. Zachladené cesto preložím na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelím na dve rovnaké polovice. Jednu polovicu cesta rozvaľkám na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesiem na vymastený plech tak, aby cesto bolo po okrajoch plechu trochu zdvihnuté dohora. Na cesto naložím jablkovú náplň a opakom lyžice alebo stierkou uhladím. Vyvaľkám druhé cesto, pomocou valčeka prenesiem a položím na jablká. Prečnievajúce cesto na krajoch odkrojím. Vrch koláča popichám vidličkou a upečiem. Ja som piekla asi 30 minút na 180° (každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou). Krájam až po úplnom vychladnutí a na tanieri jemne pocukrujem. Na druhý deň je hádam ešte lepší, ako tesne po upečení.
Poznámka: Ak máte kyslé jablká, môžete pridať do náplne viac cukru. Tento koláč pečiem na menšom plechu, rozmer 25 x 35 cm výška 5cm.
zdroj: rodinný recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA