29. 3. 2017

Nekysnuté rožteky so slivkovým lekvárom

S droždím a predsa nekysnuté. V našej rodine sa pečú tieto rožteky už niekoľko generácií. Aj so zamiesením a vyhriatím rúry ich máte do hodinky na stole.


  • 500g hladká múka
  • 250g tuk na pečenie (ja som dala Heru)
  • 200g kyslá smotana (dala som 14%)
  • 1 lyžica kopcom práškový cukor
  • 1 kocka čerstvého droždia (42g)
  • slivkový lekvár na plnenie
  • práškový cukor zmiešaný s vanilkovým na obaľovanie

Kyslú smotanu a tuk na pečenie vyberieme asi hodinku pred pečením z chladničky. Rúru vyhrejeme na 180°. Do misy dáme kyslú smotanu, cukor, najemno nadrobené droždie a šlahačom vymiešame do hladka, tak aby v smotane neboli hrčky z droždia. Pridáme múku a na kocky nakrájaný tuk a všetky suroviny spolu ručne zmiesime. Cesto sa trochu horšie zmiesuje, treba trpezlivo miesiť kým sa nespojí. Cesto nenecháme kysnúť, ale hneď s ním pracujeme. Na pomúčenej doske vytvarujeme bochník, rozdelíme ho na 6 rovnako veľkých častí, z ktorých vytvarujeme malé bochníčky. Každý bochníček rozvaľkáme do kruhu s priemerom približne 20 - 22 cm a radielkom rozdelíme na 8 trojuholníkov. Na širší kraj trojuholníka dáme trochu slivkového lekváru a vytvarujeme rožtek (rolujeme zo širšej strany). Rožteky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme do ružova. Ja som piekla na 180° asi 14 minút do bledohneda (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Ešte vlažné rožteky obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým.
Poznámka: Do cesta nejde žiadne vajce a rožteky sa pred pečením ničím nepotierajú. Ja som plnila slivkovým lekvárom ale výborná je aj orechová alebo maková plnka.
zdroj: rodinný recept


3 komentáre:

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk