2. 11. 2011

Dulový džem (lekvár) a kompót

DULA je zaujímavé a menej známe ovocie a v našej rodine sa pestuje odjakživa ... surové plody sú nejedlé (sú veľmi trpké), preto z dulí robievam  hlavne výborný voňavý kompót a tiež chuťovo veľmi zaujímavý lekvár alebo džem, ktorý používam napríklad do buchiet, koláčov alebo aj do vianočného pečiva ...


Džem:
  • 1kg očistených dulí
  • 1kg kryštálového cukru
  • cca 200ml vody
Kompót:
  • očistené dule
  • cukrový sirup (1l vody + 500g cukru)
  • 1 klinček do každého pohára

Dulový džem: Pekné žlté dule očistím handričkou od chĺpkov, umyjem, ošúpem a nakrájam na menšie kúsky a hneď ich hádžem do misky s vodou, aby veľmi nezhnedli (pozor na ruky, dule sú veľmi tvrdé). Očistené dule odvážim, dám do hrnca a podlejem vodou, pridám cukor a opatrne za občasného miešania uvarím úplne do mäkka. Ovocie zmení farbu, ale to vôbec nevadí, tak to má byť. Nechám trochu povychladnúť a rozmixujem ponorným mixérom úplne na jemno (robievam vždy z viacerých kíl ovocia naraz a polovicu rozmixujem na hladko a druhú nechám aj s malými kúskami ovocia). Potom ešte znovu krátko prevarím. Džem treba stále miešať a variť radšej pri nižšej teplote, aby vám neprihorel a príliš nestmavol. Ja to robím odhadom, už podľa farby a hustoty vidím, či je hotový. Horúci džem alebo lekvár naplním do menších čistých suchých pohárov, zaviečkujem a dám do vyhriatej rúry. Rúru rozohrejem na cca 180°, horúce poháre naukladám na plech, vložím do vyhriatej rúry, rúru hneď vypnem a poháre nechám v nej vychladnúť. Robím to takto so všetkými domácimi džemami a lekvármi. Do džemu dávam iba cukor, pretože dulový džem má sám o sebe veľmi zaujímavú a výraznú chuť aj vôňu. Už som experimentovala aj so zázvorom, badiánom alebo citrónom, ale vrátila som sa k tejto rokmi overenej jednoduchej klasike. Nikdy som nevedela, aký je rozdiel medzi džemom a lekvárom, tak už to konečne viem ... džem by vraj mal obsahovať aj kúsky ovocia a lekvár je rozmixovaný úplne na hladko :) zdroj informácie : kniha Konzervovanie v domácnosti od Jaroslava Balaštíka
Dulový kompót: Dule poutieram handričkou, umyjem, nakrájam aj so šupkou na osminky, ktoré hneď hádžem do misky s vodou, aby nezhnedli. Šupku dávam dole jedine v prípade, že je veľmi škaredá. Naukladám do menších pohárov a zalejem vriacim cukrovým sirupom, zaviečkujem a sterilizujem na cca 85° - 90° asi cca 20 - 25 minút (môžete aj dlhšie, dule sú dosť tvrdé ovocie). Veľké poháre sterilizujem približne 30 - 35 minút. Jediný problém je odhadnúť množstvo cukrového sirupu, raz si ho uvarím veľa, raz málo :)
Tu si môžete prečítať o tomto zaujímavom ovocí trochu viac: Dula - obľúbené ovocie našich babičiek.
zdroj: náš rodinný recept


4 komentáre:

  1. dakujem za možnosť návštevy. ja varím kompot z duly ako kedysi, klasicky pokrájam na mesiačiky aj so šupkou, zalejem vodou a cukor pridávam podľa chuti - používam vychladený na čerstvo, ale dávam aj do fliaš, nechám iba prevrieť a hned dám do flastičiek, zaviečkujem a dám do deky vychladiť.
    Vydrží, kým sa nezje. Mária

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já ked zaváram kompot tak neprevaram vodu z cukrom ale dám na 7 dcl pohár 3,pl cukru a aj hrebíček a zalejem studenou vodou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, aj tak sa dá :) Len mne osobne trochu vadí, že ten cukor sa v pohári celkom nerozpustí,. Dule som týmto spôsobom ešte nerobila, možno niekedy vyskúšam.

      Odstrániť
  3. dzem je maksej konzistencie ako lekvar, teda, vari sa kratsie, lekvar sa vari dlhsie a je ovela tuhsi, pred pouzitim je dobre ho trosku rozriedit vodou.

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk