Ďalší veľmi starý recept z mojej zbierky ... biely mak sa kedysi dávno používal ako lacná náhrada za orechy a mandle, pretože má jemne orieškovú chuť... doba sa nám trochu zmenila a biely mak je dnes už drahší ako orechy :)... tento môj kúpený v bioobchode, celkom určite :)
- 200g hladkej múky
- 100g mletého bieleho maku
- 150g masla
- 80g cukru
- štipka soli
- 1 malé vajce
- práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom na obaľovanie
Všetky suroviny rýchlo zmiesim rukami v miske (maslo aj vajce musia byť úplne studené z chladničky). Cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky poriadne zachladiť, pretože s mäkkým cestom sa zle pracuje. Po asi hodinke vytiahnem zachladené cesto a na pomúčenej doske rukami vytvarujem valček, nakrájam na rovnaké kúsky a z každého rýchlo rukami urobím rožtek. Rožteky ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Nedávajte ich veľmi nahusto, ja mám plech 30 x 40cm a nikdy nedávam piecť viac ako 20 rožtekov naraz (5 radov po 4ks). Piekla som na 200° asi 9 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé. Chvíľu ich nechám na plechu povychladnúť (po upečení sú veľmi krehké) a ešte teplé ich obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom. Z tejto dávky cesta som urobila cca 40 rožtekov (keď budete robiť menšie, dá sa aj viac).
zdroj: starý rodinný recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA