7. 7. 2012

Kvasené uhorky - rýchle

Tieto rýchlo kvasené uhorky sa u nás v rodine robia už celé desaťročia. Z detstva sa pamätám, že starká ich robila do veľkého starého (hádam aj 15 litrového hrnca), ktorý už vyradila z kuchyne (používal sa už len na tieto kvasené uhorky) a starký ich každý deň chodil tajne ochutnávať, že či už sú :). A keď zahlásil, že už sú, tak milé uhorky aj z hrncom putovali do studenej komory, aby sa zastavilo kvasenie. Ja dávam uhorky kvasiť do veľkého pohára ale ak chcete, môžete skúsiť aj ten "babkin hrniec" :)


  • veľké (prerastené) uhorky nakladačky (približne rovnako veľké)
  • 2 vetvičky kôpru aj so semienkami
  • 1/2 krajca chleba
  • 5 - 6 zrniek celého čierneho korenia
  • soľ ((ja dávam polievkovú lyžicu poriadne kopcom)
  • voda
- veľký 4-litrový pohár

Uhorky dobre vyumývam, odrežem konce a ponakrajujem 3 - 4 zárezy po celej dĺžke (stačí aj poprepichovať na viacerých miestach). Do čistého pohára, dám na dno 1/2 krajca chleba (najlepšie tmavého), vetvičku kôpru aj so semienkami a naukladám uhorky. Do stredu alebo pri vrch pohára vložím druhú vetvičku kôpru. Nasypem lyžicu (poriadne kopcom) soli, vhodím zopár guliek celého čierneho korenia a zalejem vodou (nie celkom po vrch), tak aby uhorky mohli kvasiť a voda nevytekala. Previažem celofánom a dám kvasiť, napríklad na terasu do tieňa. Určite ich nedávajte na priame slnko! Vzhľadom na horúčavy, ktoré u nás momentálne panujú (37°na terase v tieni), som ich tento rok nechala kvasiť v kuchyni, kde bolo "iba" 28°. Po 3-4 dňoch ich ochutnajte a uvidíte, či už sú :) ... ak nie, nechajte ich kvasiť ďalší deň, až kým nebudú podľa vašej chute. Keď je chladnejšie počasie, môže to trvať trochu dlhšie (5 - 7 dní). Ak sa vám už zdajú dobré, preneste celý pohár do chladu. Uhorky vyberte, nálev preceďte (chleba vyhoďte), pohár umyte a nálev nalejte späť do umytého pohára na uhorky a skladujte podľa možnosti v chladničke. Podávam dobre vychladené a tesne pred jedením uhorky ešte opláchnem od nálevu pod tečúcou vodou. Keďže sú to rýchlo kvasené uhorky odporúčam čo najskôr zjesť.


Poznámka: Uhorky by mali byť aspoň približne rovnako veľké! Kedysi bolo v obchodoch dostať také drevené drievka, ktorými sa uhorky "zašprajcovali", aby boli ponorené v náleve. Ale keďže som to už najmenej 20 rokov nikde v obchode nevidela, tak to robím aj bez nich a keď sa mi vrchné uhorky (ktoré neboli celkom ponorené v náleve nepozdávajú), tak ich jednoducho vyhodím. Na spodok pohára môžete dať aj zopár viničných a višňových listov, ja do týchto rýchlo kvasených nedávam. Viničné a višňové listy dávam do uhoriek, ktoré robím na zimu do kameninového súdka. Niekto pridáva k uhorkám napríklad aj cesnak alebo feferónku ... toto je taká moja základná verzia starkiných  "kvašákov" (starká je po našom babka :).
zdroj: starý rodinný recept
No a tu, u  Mira Veselého som našla úžasnú vychytávku ... na zaťaženie uhoriek v pohári používa menší kameň! :) ... toto určite na budúci rok vyskúšam,  moji dvaja rybári už dostali pokyny, že keď pôjdu najbližšie na rybačku majú priniesť domov nejaký pekný "okrúhliakový" kameň, čo sa mi zmestí do pohára :)

16 komentárov:

  1. chcela som sa opytat kolko soli na 4L

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň prajem, ja dávam do 4 litrového pohára 1 polievkovú lyžicu soli.

      Odstrániť
  2. zdravím takže kolko tej soli do 4litroveho pohara dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň želám, ospravedlňujem sa že odpovedám tak neskoro, ale váš komentár sa mi vôbec nezobrazil. Takže do 4 litrového pohára dávam polievkovú lyžicu (poriadne kopcom) soli.

      Odstrániť
  3. ved to tam pisu paneboze kolko soli

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Na zaťaženie uhoriek odporúčam, si vypytajte v ambulancii drevené spachtle na vyšetrenie hrdla.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrý deň, prosím Vás uhorky zalievať vriacou vodou alebo studenou prevarenou

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pekný deň prajem, tieto rýchlo kvasené uhorky zalievam studenou vodou.

      Odstrániť
  6. drievka nahradím drevenými vyšetrovacími špachtľami zo zdravot. potrieb

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobrý deň drievka sú dobré aj zo zdravotníckych potrieb. Vyšetrovali nám s nimi hrdlo😄

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk