4. 2. 2015

Krehké rožteky z kyslého mlieka

Náš starý rodinný recept na krehké nekysnuté plnené rožteky. Chcela som ešte napísať aj "lacné", ale to pri dnešných cenách masla už dávno nie je pravda... ak chcete, vyskúšajte.


cesto:
  • 500g hladká múka
  • 375g maslo
  • 10 lyžíc kyslé mlieko
  • štipka soli
plnka:
  • orechová, maková, hustý slivkový lekvár (čokoľvek, čo máte radi)
- práškový cukor zmiešaný s vanilkovým na obaľovanie

Všetky suroviny ručne zmiesim v miske (maslo musí byť studené z chladničky) a na pomúčenej doske vytvarujem bochník. Cesto sa trochu horšie zmiesuje a dosť sa lepí, ale na pomúčenej doske sa to upraví. Pomúčený bochník potom zabalím do priesvitnej kuchynskej fólie a dám najmenej na 12 hodín (najlepšie cez noc) do chladničky. Na druhý deň cesto na pomúčenej doske rozdelím na 8 rovnakých častí, z ktorých vytvarujem malé bochníčky. Každý rozvaľkám do kruhu (približne veľkosti dezertného taniera), radielkom rozdelím na 8 trojuholníkov. Na širší kraj trojuholníka dám trochu náplne a vytvarujem rožtek (rolujem zo širšej strany). Rohlíčky kladiem na plech vyložený papierom a keď sú všetky hotové, tak ich upečiem do ružova. Piekla som na 180° asi 15 minút do bledohneda (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Nepečte ich veľmi na tmavo, vysušia sa. Vychladnuté rožteky obalím v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým.
Poznámka: Do cesta nejde žiadny cukor, kypriaci prášok ani vajce. Rohlíčky sa pred pečením ničím nepotierajú. Tie na foto sú plnené s orechovou plnkou. Zomleté vlašské orechy som preliala vriacou vodou (môžete aj mliekom), tak aby plnka nebola veľmi riedka, osladila (podľa chuti) a ešte krátko povarila do zhustnutia a nechala vychladnúť. Rovnako robím aj makovú plnku. Množstvo orechov, resp. maku na náplň neviem presne napísať, spotreba plnky záleží na tom, ako veľmi rožteky naplníte. Ja to zvyčajne robím tak, že si urobím plnku z 200 - 250g orechov alebo maku a zvyšné rožteky (na ktoré mi už nevystane plnka) naplním hustým domácim slivkovým lekvárom, ktorý mám vždy doma. Ak nemáte dobré domáce kyslé mlieko, môžete skúsiť použiť redší biely jogurt, prípadne redšiu menej percentnú kyslú smotanu, acidko, cmar alebo zakysanku, ale pôvodný recept je s kyslým mliekom. Podobný recept na krehké rožteky, do ktorého ide kyslá smotana si môžete pozrieť tu - Krehké rožteky s kyslou smotanou.
zdroj: starý rodinný recept


2 komentáre:

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk