Pohánka je starodávna nedocenená surovina, ktorá bola kedysi v slovenskej kuchyni bežne a hojne používaná a konzumovaná. Má trochu špecifickú zemitú chuť aj vôňu a zrejme práve to je dôvod jej menšej obľúbenosti. Ja osobne mám pohánku a jedlá z nej veľmi rada a zopár receptov na blogu ešte určite pribudne.
Jablká ošúpem, vykrojím stred a nakrájam na menšie kúsky. Dám ich do hrnca, zasypem cukrom, podlejem lyžicou vody a za stáleho miešania podusím 1 – 2 minúty, stačí len toľko aby sa cukor rozpustil. Pohánku prepláchnem vodou (môžete aj viackrát) a pridám k jablkám. Zalejem vodou, nechám zovrieť a za občasného miešania varím prikryté 3 – 5 minút. Pridám mletý mak a zamiešam. Potom hrniec odstavím zo sporáka a nechám ešte 20 – 30 minút odpočívať v teple. Za ten čas by mala pohánka vsiaknuť všetku zvyšnú tekutinu. Rozdelím na taniere a každú porciu ešte dosladím medom podľa svojej chuti. Servírujem teplé hneď po uvarení alebo aj studené, ako dezert.
zdroj: vlastný recept
- 1 hrnček (asi 200 g) pohánka svetlá (mechanicky lúpaná)
- 1 a ½ hrnčeka voda
- 2 – 3 jablká veľké
- 1 - 2 lyžice trstinový cukor
- 2 lyžice mak mletý
- med podľa chuti
Jablká ošúpem, vykrojím stred a nakrájam na menšie kúsky. Dám ich do hrnca, zasypem cukrom, podlejem lyžicou vody a za stáleho miešania podusím 1 – 2 minúty, stačí len toľko aby sa cukor rozpustil. Pohánku prepláchnem vodou (môžete aj viackrát) a pridám k jablkám. Zalejem vodou, nechám zovrieť a za občasného miešania varím prikryté 3 – 5 minút. Pridám mletý mak a zamiešam. Potom hrniec odstavím zo sporáka a nechám ešte 20 – 30 minút odpočívať v teple. Za ten čas by mala pohánka vsiaknuť všetku zvyšnú tekutinu. Rozdelím na taniere a každú porciu ešte dosladím medom podľa svojej chuti. Servírujem teplé hneď po uvarení alebo aj studené, ako dezert.
zdroj: vlastný recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA