Trochu iná, ale rovnako chutná (ak nie aj chutnejšia) variácia na klasické linecké pečivo.
Všetky suroviny zmiesim rukami v miske. Maslo aj vajce dávam studené z chladničky, maslo nakrájam na malé kocky. Toto cesto sa trochu horšie zmiesuje, treba trpezlivo miesiť, až kým sa nespojí dohromady. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky na chvíľku zachladiť. Potom zachladené cesto na pomúčenej pracovnej doske opatrne rozvaľkám na 3 - 4 mm, vykrajujem formičkami a ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary, aby sa mi piekli rovnomerne. Pečiem na 180° asi 8 - 10 minút podľa veľkosti tak, aby zostali pekné bledé, iba odspodu majú byť upečené do bledohneda (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Nechám vychladnúť na rovnej ploche a zlepujem hrubšou vrstvou džemu. Naplnené nechám do druhého dňa na rovnej podložke stuhnúť, až potom dám do krabíc a uložím na chladné miesto. Naplnené pečivo potrebuje 1 - 2 dni na zmäknutie.
- 300g hladká múka špaldová
- 80g práškový cukor
- 1 ks citrónový cukor (20g)
- 70g mletý mak
- 70g kukuričný škrob
- 200g maslo
- 1 žĺtok
- štipka soli
- pikantný džem na plnenie (ja som plnila domácim džemom z čiernych ríbezlí)
Všetky suroviny zmiesim rukami v miske. Maslo aj vajce dávam studené z chladničky, maslo nakrájam na malé kocky. Toto cesto sa trochu horšie zmiesuje, treba trpezlivo miesiť, až kým sa nespojí dohromady. Potom cesto preložím na pomúčenú dosku, vytvarujem bochník a dám do chladničky na chvíľku zachladiť. Potom zachladené cesto na pomúčenej pracovnej doske opatrne rozvaľkám na 3 - 4 mm, vykrajujem formičkami a ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary, aby sa mi piekli rovnomerne. Pečiem na 180° asi 8 - 10 minút podľa veľkosti tak, aby zostali pekné bledé, iba odspodu majú byť upečené do bledohneda (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Nechám vychladnúť na rovnej ploche a zlepujem hrubšou vrstvou džemu. Naplnené nechám do druhého dňa na rovnej podložke stuhnúť, až potom dám do krabíc a uložím na chladné miesto. Naplnené pečivo potrebuje 1 - 2 dni na zmäknutie.
Poznámka: Do džemu, ktorým plním pečivo zvyknem pridať trochu rumu. Pečivo skôr zmäkne a je aj voňavejšie. Ak máti radi sladšie koláčiky, môžete naplnené pečivo ešte zľahka obaliť v práškovom cukre. Ak nemáte citrónový cukor, môžete do cesta nastrúhať trochu citrónovej kôry.
zdroj: variácia na jeden môj starší recept
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA