18. 12. 2015

Perníčky zo špaldovej a pohánkovej múky

Posledné roky som začala pri pečení perníčkov experimentovať s múkami a surovinami. Tento rok som perníčky piekla so špaldovou a pohánkovou múkou a kokosovým olejom namiesto masla.


  • 250 g špaldová múka hladká
  • 150 g pohánková múka
  • 100 g med
  • 150 g práškový cukor
  • 1 lyžica kakao
  • 1 lyžička sóda bicarbona (zarovno)
  • 2 lyžičky perníkové korenie
  • 50 g kokosový olej
  • 2 vajcia
  • voda na zamiesenie podľa potreby
 - 1 vajce na potretie

Kokosový tuk jemne nahrejem a nechám vychladnúť, aby bol ešte tekutý ale už nie horúci. Med by mal byť tiež tekutý, nie scukornatený. Všetky suroviny zmiesim ručne v miske a vypracujem mäkké, veľmi lepkavé cesto. Vodu pridávam podľa potreby a podľa toho ako saje múka (spravidla 1 – 2 lyžice, niekedy aj viac). Hotové zamiesené cesto preložím na pomúčenú pracovnú dosku a vytvarujem bochník, zabalím ho do potravinárskej fólie a odložím do druhého dňa do chladničky (najlepšie cez noc). Cesto je tesne po zamiesení mäkké a lepkavé, ale v chladničke stuhne. Na druhý deň cesto vyberiem z chladničky minimálne 2 hodiny pred tým, ako s ním chcem pracovať a nechám ho odpočívať pri izbovej teplote, aby trochu zmäklo. Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozvaľkám na hrúbku 4 - 5 mm (medovníky v rúre ešte podrastú) a formičkami vykrajujem rôzne tvary a ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary pečiva, aby sa piekli rovnomerne. Perníčky pečiem asi 5 - 8 minút  na 180° podľa veľkosti a tvaru (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Menšie tvary pečiem kratšie a väčšie tvary pečiem dlhšie, treba ich strážiť. Perníčky nepečte zbytočne dlho, aby sa nevysušili. Upečené perníčky ešte za horúca potriem rozšľahaným vajíčkom a nechám vychladnúť na rovnej ploche. Potom perníčky ozdobím bielkovou polevou, marcipánom, čokoládou alebo orieškami podľa času a chuti.
Poznámka: Cesto môžete nechať v chladničke odpočívať aj 2 - 3 dni. Perníčky si môžete urobiť aj bez kakaa, ale ja robievam radšej s kakaom, na tmavom perníčku pekne vynikne biela poleva. Tieto perníčky pri pečení dobre držia tvar a z tohto cesta sa dajú upiecť aj väčšie tvary ako napríklad perníkové chalúpky, stromčeky alebo betlehemy.
zdroj: vlastný recept 

8 komentárov:

  1. Jeminku, tak tie su prenadherneeeeeeeeeeee

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Upecene. Vynikajuce cesto, zaradujem do zbierky. Som zvedava na komentare konzumentov :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem za správu a peknú prvú (tohtoročnú) adventnú nedeľu prajem :)

      Odstrániť
    2. Och, uz su skoro vsetky zjedene, este dnes musim dokupit pohanku :-)
      Snad to vsetko este stihnem s dalsimi 3 receptami ktore som si u Vas vybrala. Prajem pokojne a krasne sviatky a vela zdravia do noveho roku. A samozrejme, pre nas testovacov a zaujemcov o dobroty velku kopu super receptov z Vasej kuchyne :-)

      Odstrániť
    3. Ďakujem za krásny a milý komentár pani Tomeková.
      Špeciálne v tomto predvianočnom čase to človeka poteší dvojnásobne, keď niekto ocení jeho "prácu" (ak sa to tak dá nazvať), pretože všetko čo vidíte na blogu si robím sama vo svojom voľnom čase, ktorého žiaľ v poslednom čase nie je nazvyš :)
      Ete raz Vám ďakujem za krásne Vianočné a Novoročné prianie a dúfam že aj ďalšie recepty (ktoré ste si vybrala), sa vydaria k Vašej spokojnosti.

      Odstrániť
  3. .. tak uz je dopecena asi stvrta varka. Je to famozny recept a velmi vdacne cesto, natrvalo zaradene do vianocnych receptov :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž 

iGurman - Gabrielov foodblog myTaste.sk